VM i kunstløp

Kunstløp er en krevende sport der man både skal vise skøyteferdighetene sine gjennom innlagte trinn, hopp og piruetter, samtidig som man skal vise musikalitet og rytmesans. Alle grener av kunstløp er delt i to deler. Kortprogrammet er et obligatorisk løp som inneholder fastsatte elementer som alle utøverne skal ha med. De beste utøverne fra kortprogrammet går videre til friløpet. Der går løperne et selvvalgt program. Kortprogrammet skal inneholde åtte elementer, og skal vare i maksimalt 2 minutter og 50 sekunder. Friløpet skal vare i 4 minutter for kvinner og 4,5 minutter for menn og par.

Det første VM i kunstløp ble arrangert i 1896 for menn og 1906 for kvinner. Parløp ble en del av VM i 1908, og isdans har vært med i VM siden 1952. Norge hadde tidlig et par store stjerner i kunstløp, blant annet Axel Poulsen og Sonja Henie. Men de senere årene har ikke Norge hevdet seg internasjonalt. Da Anne Line Gjersem deltok i OL i 2014, ble hun Norges første olympiske deltaker i kunstløp på 50 år. Anne Line kvalifiserte seg til friløpet, og endte på 23.plass. Camilla Gjersem er Anne Lines tvillingsøster. Hun er også kunstløper.

VM i kunstløp 2015 arrangeres i Shanghai i Kina. Mao Asada er regjerende mester, men Julia Lipnitskaja og Carolina Kostner nevnes også blant favorittene. Før store mesterskap finner man ofte utøvernes odds på sider som Bet365, og der er det lett å se hvem som er storfavoritter. Jo lavere odds, desto større sjanse har utøveren til å vinne.

Etter Anne Line Gjersems suksess i OL, har hun blitt invitert til Lexus Cup of China i november 2014. Dette er en fin anledning for henne til å samle erfaring. Anne Line tok seg til finalen i VM i 2014, og alle norske kunstløpsentusiaster heier selvsagt på henne før VM i 2015.