Kunstløp i de olympiske leker

Kunstløp har vært på det olympiske programmet siden 1908, men i starten var kunstløp en del av sommerlekene. Først i 1924 ble kunstløp en del av vinterlekene. Det konkurreres i friløp for menn, friløp for kvinner, friløp for par og isdans for par. Antallet deltakere er begrenset til 30 individuelle løpere i friløp for kvinner og menn, 24 par i isdans og 20 par i friløp for par. Hvert land kan ikke ha mer enn tre deltakere i hver disiplin.

De fleste utøverne kvalifiserer seg til OL gjennom gode prestasjoner i verdensmesterskapet året før, eller de kan kvalifisere seg i et mesterskap høsten før OL. Kunstløperne må være 15 år eller eldre for å delta. Deltakerne må gjennom et kortprogram før friprogrammet, og bare de beste fra kortprogrammet får delta i friløpet.

Selv om Norge ikke har tatt noen medaljer i kunstløp de senere årene, ligger Norge godt plassert på listen over olympiske medaljer i kunstløp. Det skyldes først og fremst Sonja Henie. Kunstløp er en svært populær publikumsidrett og TV-idrett under vinter-OL. Billetter til kunstløp er veldig ettertraktet. Også i Norge er det mange som liker å følge med på kunstløp, enten det er med norske deltakere eller ikke.